Robot taxi is de toekomst van veiligheid.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat robotaxis die wordt gebruikt in een Autonomous Mobility on Demand (AMoD)-service een van de snelst aanvaarde toepassingen van autonome auto’s op grote schaal zou kunnen zijn en in de nabije toekomst een belangrijke mobiliteitsoplossing zou kunnen zijn, vooral in stedelijke gebieden , waarbij het merendeel van de voertuigen mijlen in de Verenigde Staten binnen een decennium na hun eerste introductie. Bovendien zouden ze een zeer positief effect kunnen hebben op de verkeersveiligheid , verkeersopstoppingen en parkeren . Betreffende vervuiling en energieverbruiken andere middelen, zou robotaxis tot aanzienlijke verbeteringen kunnen leiden, aangezien deze diensten hoogstwaarschijnlijk gebruik zullen maken van elektrische auto’s en voor de meeste ritten is er minder voertuigomvang en -bereik nodig in vergelijking met gebruikelijke voertuigen in individuele eigendom. De verwachte vermindering van het aantal voertuigen [15] betekent minder embodied energy, maar er moet rekening worden gehouden met het energieverbruik voor de herverdeling van lege voertuigen.
Voorspellingen van de wijdverbreide en snelle introductie van robotaxi’s – al in 2018 – zijn niet gerealiseerd. Er zijn een aantal proefproeven gaande in steden over de hele wereld, waarvan sommige in dienst zijn van de belastingdienst en open zijn voor het publiek. Er zijn echter vragen gerezen of de vooruitgang van zelfrijdende technologie tot stilstand is gekomen en of kwesties van maatschappelijke acceptatie, cyberbeveiliging en kosten zijn aangepakt.
Duitse autofabrikant, beloofde 10.000 taxi’s robots op straat te zetten tegen 2021. Maar dat liep iets anders, Daimler voorzitter Ola Kaellenius kondigde aan dat het bedrijf een “reality check” op de project had gedaan. In plaats daarvan focussen hij op vrachtwagens robots. Het is prima dat er taxirobots niet zo snel komen als sommigen hadden verwacht. Het liep iets anders met een ‘reality check’ verwachting is eerder 2025. Van Kaellenius heeft een aantal solide zakelijke redenen: Daimler snijdt kosten en kan zich niet verbinden aan een groot, kapitaalintensief project zonder een duidelijk idee van wat voor soort first-mover-voor voor deel het zou kunnen opleveren. Maar meestal komt het door een al lang duidelijk technisch problemen. Ervoor zorgen dat zelfrijdende taxirobots geen bedreiging vormen in het stadsverkeer, is een klus die een paar jaar in beslag zal nemen. Onderzoekers proberen nog steeds het ongeval tot op de bodem uit te zoeken. De lancering van een taxirobot service in China, Met al een app voor het op de Google Play Store. Geeft veel hoop. Topman John Krafcik wil eerst vrachtwagen robots.
Voor Europese autofabrikanten, die te maken hebben met oudere steden die niet op een raster zijn aangelegd, lijkt het lanceren van autonome taxirobot nog ontmoedigender dan voor Amerikanen. Ze weten dat het een lange weg is van Tempe naar Amsterdam of Rome.
Tjdsbestek is misschien niet realistischer dan de vorige hype over grote lanceringen in 2019 en 2020. Autonome auto-ontwikkelaars kunnen klagen over onvoorspelbare menselijke bestuurders en voetgangers die alle ongelukken veroorzaken met hun feilloos bovenmenselijke creaties, maar niemand gaat de steden van mensen zuiveren om zelfrijdende auto’s een smetteloos veiligheidsrecord te geven. En ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie, na miljoenen uren training, na een paar honderd uur op de weg eindelijk als een mens kan rijden, is niet alles wat nodig is om robotaxis levensvatbaar te maken. Het is nog steeds een kwestie van uitvinden hoe we de stadscongestie kunnen verminderen in plaats van vergroten door auto’s te gebruiken die niet ‘denken’ als mensen.
Dit alles betekent natuurlijk niet dat de zelfrijdende ontwikkeling heeft gefaald of zelfs op een dood spoor is beland. Met voldoende tijd en een paar technologische doorbraken, zullen autonome taxirobots veilig zijn rond echte mensen in echte kronkelende, smalle, drukke straten. Er zijn steeds meer technische uitdagingen die worden overwonnen.
Niemand dwong ervaren managers van gerenommeerde bedrijven als Daimler of GM om al te optimistische uitspraken te doen over de lancering van zelfrijdende taxi’s robost. Er is geen enkele reden voor de grote autofabrikanten om helemaal geen beloftes te doen over taxirobots. In tegenstelling tot de elektrificatie van voertuigen, die deel uitmaakt van het klimaatbeleid.
Het zou voldoende zijn als bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van robottaxie’s zeggen dat ze er hard aan werken. Vrijwel alle grote spelers zijn dat tot op zekere hoogte. De tijd voor elk ander soort aankondiging zal komen wanneer iemand echt klaar is om een commerciële Taxirobot in de EU te lanceren.